Royal Antelope

ANIMAL:
Royal Antelope  Neotragus pygmaeus

Type of Animal:
Antelope

Habitat:
Lowland forest, forest edge

Location(s):
Guinean forest of W. Africa

Appearance:
Smallest antelope in world, calves can fit into average person’s open hand, male has small, spike-like horns, reddish brown to golden brown coloration w/ pale underbelly.

Food/Diet:
Leaves, shoots, flowers, fruit, fungi

Status in Wild:
Stable

Conservation:
Breeding in zoos

Lifestyle:
Solitary or male-female pairs

Additional Info:

Called:
Male-Buck
Female-Doe
Young-Fawn/Calf
Group-Pair

Weight:
Male-4 lbs
Female-3.28 lbs
Young-10.56 oz

Gestation:
4 months

Height:
3.84-4.8 in

Body Length:
1.3-1.64 ft

Life Span:
6 years

Tail Length:
1.92-3.12 in

Main predators are chimps, leopards, raptors, crocodiles, pythons, & vipers.

Important source of food for many African tribes.

Territories usually about 328 sq ft are marked with dung.

Sexually mature at 6 months old.

Despite small size, they can leap as far as 9 ft in single bound & as high as 1.8 ft from standing start.

Typically nocturnal or crepuscular.

They’re very shy & flighty, often fleeing or jumping at slightest hint of danger.

Usually weaned at 2 months old.

Very few in-depth studies have been made on this species.

First described by Swedish zoologist Carl Linnaeus in 10th edition of Systema Naturae (1758).

Fun Fact(s):
This species is a key character in many folktales from Sierra Leone.

Renowned for speed & wiseness in Liberian folklore.

The name is said to derive from Liberian designation as “King of the Hares.”

It is taboo to hunt this species in Liberia.

1,855 thoughts on “Royal Antelope